A' coimhead gu Eilean Rònaigh bho Eilean Tighe
PC_JMACKENZIE_001
eòin-mhara
uighean eòin
ugh eòin
Looking towards the Island of Rona from Eilean Tighe

Chaidh an dealbh seo a thogail bho Eilean Tighe far ceann a tuath Ratharsair anns na h-Eileanan a-Staigh. Tha e a' coimhead a-null gu Eilean Rònaigh, le Eilean na Seamraig agus Eilean an Fhraoich eatorra.

Fhuaradh an dealbh seo bho Shìleas NicCoinnich a rugadh air Eilean Tighe ann an 1923 agus a ghluais an dèidh sin gu Caol Rònaigh. Faisg air deireadh nan 1990an, thadhail i a-rithist air Eilean Tighe anns nach eil duine a' fuireach an-diugh. Thug seo oirre leabhar a sgrìobhadh mu na bha cuimhne aice air mu dhòigh-beatha an eilein. Ann an 'Whirligig beetles and tackety boots' tha i a' cuimhneachadh gun do chleachd iad a bhith a' dol gu Eilean na Seamraig a chruinneachadh eòin-mhara airson an ithe:

'Sometimes, both at Eilean Tighe and Kyle Rona, father took us to one of the little rocky islands between Eilean Tighe and Rona; I think mostly when he was doing the trip to Rona Lighthouse anyway. This was in order to collect sea bird eggs. There would be dozens of nests just on little grassy patches between the rocks. The birds were mostly different types of seagulls, ducks, sandpipers, oyster-catchers and terns. When we brought them home, we put them in a bowl of water. The drill was, if they floated they were discarded - I suppose these would have a chick in them. If they sank, they were good for eating, and my, they really were the best eggs I've ever tasted.'

Faodar 'Whirligig beetles and tackety boots' a cheannach ann am Bùithtean Leabhraichean Blythswood. Tha a' phrothaid gu lèir a' dol a dh'ionnsaigh obair Blythswood Care

Ìnnse Gall; eileanaich; eileanan; croitearachd; croitear; croitearan; biadh-mara; biadh na mara; eun-mara; eòin-mhara; uighean eòin; ugh eòin

Sìleas NicCoinnich