Tobhta dachaigh Shìleis NicCoinnich air Eilean Tighe
PC_JMACKENZIE_007
taigh croite
tughadh
mullach tughaidh
Remains of Julia Mackenzie's home on Eilean Tighe

Chaidh an dealbh seo a thogail air Eilean Tighe far ceann a tuath Ratharsair anns na h-Eileanan a-Staigh. Fhuaradh an dealbh bho Shìleas NicCoinnich agus chithear tobhta na seann dachaigh air an eilean.

Rugadh Sìleas NicCoinnich air Eilean Tighe ann an 1923 agus ghluais I an dèidh sin gu eilean Rònaigh a bha na bu mhotha. Faisg air deireadh nan 1990an, thadhail I a-rithist air Eilean Tighe anns nach eil duine a' fuireach an-diugh. Thug seo oirre leabhar a sgrìobhadh mu na bha cuimhne aice air mu dhòigh-beatha an eilein. Ann an 'Whirligig beetles and tackety boots' tha I ag innse mun taigh anns an robh I a ' fuireach:

'The house was thatched with heather thatch. I can picture it very clearly, with very thick heather-twisted ropes fixed from one side to the other, and at each side where the thatch ended, slightly overlapping the walls, was tied a heavy stone. This was to keep the thatch intact in winter storms. The house was also unusual in that it was the only house that I knew on the Island of Raasay, or indeed anywhere around, that had rounded corners, I understand that was to lessen the effect of the strong winter storms on this exposed island.'

Faodar 'Whirligig beetles and tackety boots' a cheannach ann am Bùithtean Leabhraichean Blythswood. Tha a' phrothaid gu lèir a' dol a dh'ionnsaigh obair Blythswood Care

Ìnnse Gall; eileanaich; eileanan; croitearachd; croitear; croitearan; croit; croitean; mòine; fàd; tairsgeir; taigh-croite; taigh croite; tughadh; mullach tughaidh

Sìleas NicCoinnich