A' snìomh ann an Caol Rònaigh
PC_JMACKENZIE_011
snìomh
cuibheall-shnìomh
fighe
Spinning yarn in Kyle Rona

Chaidh an dealbh seo a thogail air Eilean Tighe far ceann a tuath Ratharsair anns na h-Eileanan a-Staigh. Fhuaradh an dealbh bho Shìleas NicCoinnich agus chithear a màthair a' snìomh ann an Caol Rònaigh.

Rugadh Sìleas NicCoinnich air Eilean Tighe ann an 1923 agus ghluais I an dèidh sin gu eilean Rònaigh a bha na bu mhotha. Faisg air deireadh nan 1990an, thadhail I a-rithist air Eilean Tighe anns nach eil duine a' fuireach an-diugh. Thug seo oirre leabhar a sgrìobhadh mu na bha cuimhne aice air mu dhòigh-beatha an eilein. Ann an 'Whirligig beetles and tackety boots' tha I a' toirt iomradh air sealladh san dachaigh:

'Another winter night's work was mending the nets ready for the fishing. Father would suspend the net from a beam and with his ball of twine and mending hook, he was an expert at it. During the war years, he made hair-nets for my mother from knitting wool. These 'snoods', as they were called, were very popular at the time. Thinking of these winter nights brings to mind a lovely homely scene - father mending his nets and mother in the corner with her spinning wheel, making her own knitting wool, ready for making socks and jumpers for the family and, during the War years, many woollen comforts for the servicemen.'

Faodar 'Whirligig beetles and tackety boots' a cheannach ann am Bùithtean Leabhraichean Blythswood. Tha a' phrothaid gu lèir a' dol a dh'ionnsaigh obair Blythswood Care

Ìnnse Gall; eileanaich; eileanan; croitearachd; croitear; croitearan; croit; croitean; iasgach; lìon; lìn; lìon iasgaich; lìn iasgaich; snìomh; cuibheall-shnìomh; fighe

Sìleas NicCoinnich