Caisteal Stalker
PC_JMSTRACHAN_028
J I R Martin
fineachan
àitichean-còmhnaidh
Castle Stalker

Tha Caisteal Stalker air eilean beag creagach ann an Loch Laich mu 25 mìle tuath air an Òban. Chaidh an taigh-tùire a thogail le Stiùbhartaich na h-Apainn anns na 1440an. 'S e ogha Stiùbhartaich na h-Apainn a bh' ann an Rìgh Seumas IV agus 's minig a thadhail e air a' chaisteal, ga chleachdadh mar dhachaigh nuair a bha e ri sealg agus eòin.

Chailleadh an caisteal do na Caimbeulaich ann an 1620 fo ghealladh misgte ach chaidh fhaighinn air ais ann an 1689 ach air a chall a-rithist dà bhliadhna an dèidh làimh air sgàth dìlseachd nan Stiùbhartach do na Seumasaich. Chaidh an caisteal a chleachdadh leis an riaghaltas mar ghearasdan tro Ar-a-mach nan Seumasach ann an 1745.

Dh'fhuirich na Caimbeulaich anns a' chaisteal gu 1800 nuair a ghluais iad do thaigh ùr aig an Àird. Chaidh an caisteal fhàgail uile gu lèir ann an 1840 nuair a dh'fhalbh am mullach. Chaidh Caisteal Stalker a cheannach le Lt Col DR Stiùbhart Allward nach maireann ann an 1965 agus a leasachadh gus an gabhadh còmhnaidh ann. 'S ann leis an teaghlach aigesan a tha an caisteal fhathast

Caisteal Stalker

caistealan; fineachan; àitichean-còmhnaidh; togalaichean;