Cinn Tàile bho Loch Dubhthaich
PC_JMSTRACHAN_069
J I R Martin
cinn tàile
loch dubhthaich
Kintail from Loch Duich

Tha Cinn Tàile ann an iar-thuath Gàidhealtachd na h-Alba air ainmeachadh mar an fhàsach as motha ann an Alba.

Tha uirsgeul co-cheangailte ri Loch Dubhthaich ag ràdh gun robh triùir bhràithrean a chaidh a dh'iasgach air an loch aon oidhche, air am beò-ghlacadh le trì maighdeannan-ròin a bha air am bian a thilgeil, air cruth a' chinne-daonna a ghabhail, agus a bha a' dannsa ri solas na gealaich air an tràigh. Ghoid na bràithrean am bian aca, agus iad an dùil na maighdeannan-ròin a dhleasadh dhaibh fhèin mar mhnathan. Ach bha am bràthair a b' òige air a ghluasad le truas dhan mhaighdinn-ròin agus thill e am bian aice thuice. Airson a choibhneis, thug athair na maighdinn cead dhan bhràthair a b' òige tadhal air a' mhaighdinn gach naoidheamh oidhche. A thaobh nam bràithrean eile, chaill am bràthair meadhanach a bhean an dèidh dhan mhaighdinn-ròin a bha e air a ghlacadh am bian aice a lorg, agus loisg am bràthair a bu shine bian a' mhnaoi mar bhacadh oirre, ach loisg e ise gun fhiosta nuair a bha e a' dèanamh sin

cinn tàile; loch dubhthaich

J I R Martin