Cairteal Tioram, Mùideart
PC_JMSTRACHAN_182A
J I R Martin
Siorrachd Earra-Ghàdheal
Seumasaich
Castle Tioram, Moidart

Tha Caisteal Tioram air eilean beag siùil-mhara, Eilean Tioram, air Loch Mùideirt. Tha am pìos as tràithe den chaisteal, am balla cùirteir, 's dòcha bhon 13mh linn. Chaidh an caisteal atharrachadh bho àm gu àm thairis air na linntean gus an deach fhàgail ann an 1715. Thàinig Caisteal Tioram gu bhith na chathair aig Dòmhnallaich Cloinn Raghnaill nuair a bhuilich Iain Ìle an caisteal agus roinnean fearainn air a mhac Raghnall, a' chiad cheann-cinnidh air Clann Raghnaill, anmoch sa 14mh linn.

Ann an 1692 chaidh an caisteal a chur fo ghrèim aig feachdan na riaghaltais an dèidh fios tighinn am follais gur e fear-taic ris na Seumasaich a bh' ann an Ailean, 14mh ceannard aig Clann Ràghnaill. Chaidh an caisteal a chleachdadh na ghearastan gu ruig 1715 nuair a ghlac Ailean air ais e. Thatar den bheachd gun tug e seachad òrdugh an uair sin gum biodh an caisteal air a sgrios le teine.

Tha an caisteal air a bhith dùinte don phoball o 1998 air sgàth 's cho briste 's a tha an togalach. Ann an 2002, às dèidh rannsachadh poblach, chaidh cead don luchd-seilbh gus an caisteal ath-thogail a dhiùltadh.

Siorrachd Earra-Ghàdheal; caistealan; Seumasaich

J I R Martin