Beinn Eighe sa Gheamhradh
PC_JMSTRACHAN_205
toirbheartan
sneachd
rothach
Beinn Eighe in Winter

Tha Beinn Eighe mar aon de na beanntan ann an sgìre Thoirbheartan ann an Gàidhealtachd na h-Alba. Tha druim mòr oirre le grunn sporan agus mullaich, le dhà dhiubh nan Rothaich. Tha an t-ainm Beinn Eighe a' tighinn bhon Ghàidhlig a' ciallachadh an inneil eighe.

Aon de na feartan as ainmeile ann am Beinn Eighe, 's e Coire Mhic Fearchair, gu bitheanta air ainmeachadh mar coire nan trì taicean air sgàth trì creagan mòra a tha gu mòr san t-sealladh. Tha gu leòr de shreap creige air na taicean, ged a tha cuairtean siubhail ann cuideachd a bheir cothrom dìreadh suas gu na mullaich aca bho cheann a' choire.

Tha ceann a tuath Bheinn Eighe na Phàirc Nàdair Nàiseanta agus tha slighean comharraichte ann agus ionad luchd-tadhail. Air fad na pàirce tha measgachadh de mhonadh fosgailte, coilltean agus boglaich, anns a bheil mòran chreutairean a' fuireach, nam measg fiadh ruadh, iolairean buidhe agus eòin giuthais. Tha mòran phlanntrais neo-àbhaisteach rim faotainn ann cuideachd.

A thaobh clach-eòlais, tha Beinn Eighe neo-àbhaisteach am measg bheanntan Thoirbheartan a chionn 's nach eil am mullach air a dhèanamh à Clach-ghainmhich Thoirbheartan Ro-Chambrianach ach bho èiteag bhunaiteach Chambrianach. Tha seo a' toirt dhi a' mhullaich shoilleir air a bheil sinn eòlach, a tha glè eadar-dhealaichte bho na mullaich eile san sgìre

ROS

beinn eighe; toirbheartan; sneachd; rothach