Ceum cladaich Loch Thoirbheartan
PC_JMSTRACHAN_211
J I R Martin
toirbheartan
Loch Torridon shore path

Tha Loch Toirbheartan na dhà loch mara,, Loch Toirbheartan Shuasagus Loch Sìldeag.

Is e baile beag ann an iar thuath Gàidhealtachd na h-Alba a th' ann an Toirbheartan. Ach, tha an t-ainm air a chur ris an sgìre mun cuairt a' bhaile, gu h-àraid Cnocan Thoirbheartan, beanntan a tha tuath air Gleann Thoirbheartan.

Tha Toirbheartan air oirthìr an iar Alba, 100+ mìle tuath air a' Ghearasdan agus 80 mìle an iar air Inbhir Nis. Suidhichte ann an sgìre a tha glè aithnichte le sreapadairean, luchd-togail dheilbh, luchd-leantainn fiadh-bheatha, luchd-coiseachd agus iomadh neach-tadhail eile bho air feadh an t-saoghail, tha na beanntan mun cuairt ag èirigh gu dìreach, cas gu 3500 troigh bho na lochan mara domhainn.

Is e loch mara eigh-shruthail a th' anns anloch timcheall air 15 mìle de dh'fhaid. Gu tuath tha bailtean An Rubha Dhearg, Creag Ruigh Mhorghain, Dìobaig (far an deach am fiolm Loch Nis a dhèanamh), Ailiginn an Iar agus Ailiginn Shuas. Gu deas tha Sìldeag, Loch Thoirbheartan far a bheil ionad iasgaireachd mhuasgain caola agus mhaoraich agus tha an Loch fhèin na dachaigh dha grunn thuathan bradain agus do ghnìomhachas an fheusgain

ROS: A' Chomraich

toirbheartan