Carragh-cuimhne Aiginis
PC_MACLEAN_HARRIS&LEWIS09_14
gabhail fearainn
aimhreit fearainn
croitearan
Aignish Memorial

Chaidh Càrn Aiginis a dhealbhachadh le Will Mac'Illeathan ag obair còmhla ri Jim Crawford, clachair, agus John Norgrove, ailtire. 'S e aon de thrì carraighean-cuimhne ann an Leòdhas a th'ann a' cuimhneachadh air strì nan croitearan airson ath-leasachadh lagh fearainn.

Air Latha na Nollaig 1887, choinnich croitearan An Rubha agus cho-dhùin iad gun toireadh iad dà sheachdain dhan tuathanach ann an Aiginis airson an tuathanas fhàgail mus ruaigeadh iad an crodh far an tuathanais agus gum faigheadh iad am fearann airson an croitean. Nuair a thug iad ionnsaigh air an tuathanas air 9 Am Faoilleaach 1888 bha saighdearan-mara agus poilis a' feitheamh riutha. Thòisich sabaid agus leugh an Siorram Friseal Achd na h-Ùpraid. Nuair a thàinig companaidh de na h-Albannaich Rìoghail stad an aimhreit. Chaidh trì duine deug a chur an grèim agus nochd iad sa chùirt ann an Dùn Eideann. Chaidh am faighinn ciontach de bhith ag adhbhrachadh aimhreit agus chaidh binn prìosain eadar sia mìosan agus còig mìosan deug a thoirt dhaibh.

Cha b' ann gu 1905 a chaidh Tuathanas Aiginis a bhriseadh suas mu dheireadh, gu h-oifigeil, airson croitean a dhèanamh.

ROS: Steòrnabhagh

càirn; carraighean-cuimhne; clachan-cuimhne; gabhail fearainn; aimhreit fearainn; croitearan