Cala Steòrnabhaigh
PC_MACLEAN_HARRIS&LEWIS09_25
soithichean
cidheachan
bailtean
Stornoway Harbour

Tha Steòrnabhagha a' tighinn bhon Lochlannais aisron 'Bàgh an Stiùiridh' agus tha e suidhichte mun cuairt aon de na calaidhean nàdarrach as fheàarr sna h-Eileanan Siar. Tha tuineachadh air a bhith mun cuairt a' bhàigh bhon àm Nuadh-litic.

Fhuair Steòrnabhagh Borgh Baranach bho Seumas VI ann an 1607. Aig an àm sin b' ann an làmhan Chlann 'c Leòid Leòdhais a bha nam frionas seasmhach do Seumas VI a bha Leòdhas. Ann an 1610, thug an Rìgh Leòdhas do Chlann 'Ic Coinnich Chinn Tàile. Ann an 1844 reic Clann 'Ic Coinnich Leòdhas ri Sir Seumas MacMhathain agus b' esan a thog Caisteal Leòdhais a tha a' coimhead thar na cala. An uair sin reic Clann 'Ic Mhathain e ri Morair Leverhulme ann an 1918.

Bha Leòdhas na phàirt de Shiorrachd Rois bho 1661 gus an deach Comhairle nan Eilean Siar a chruthachadh ann an 1975. Tha prìomh oifis na Comhairle ann an Steòrnabhagh.

Tha cala Steòrnabhaigh fhathast trang le trafaig luchd,aiseig agus chur-seachadan a thuilleadh air cabhlach iasgaich an ìre mhath mòr. 'S ann an sin a tha Stèisean Bàta-teasairginn Steòrnabhaigh a tha air a ruith leis an RNLI cuideachd.

Cala Steòrnabhaigh

ROS: Steòrnabhagh