Iasgairean/Croitearan aig Ruspainn, Diùranais, 1890an
PC_MORRISON_6
iasgach
bàtaichean
cliabh
Crofter-fishermen at Rispond, Durness, 1890s

'S e croitearan agus iasgairean à Diùranais a th' anns an dealbh seo a chaidh a thogail aig Ruspainn anns na 1890an. Chithear seanair air taobh athar Uilleam Mhoireasdain a bha na neach-naidheachd agus neach-deasachaidh, ann am meadhan na deilbh le cliabh air a dhruim. 'S e Dàibhidh Moireasdan a bh' air agus chaochail e anns an Fhaoilleach 1941 aig 82 bliadhna a dh'aois.

Anns a' chiad loidhne, bhon làimh chlì chun na làimh dheis tha Ailig MacAoidh, a mhac Seòras MacAoidh ( a bha na nàbaidh aig Uilleam Moireasdan nas fhaide air adhart), Ruairidh Rothach, Teàrlach Moireasdan (a bha càirdeach do dh'Uilleam), Dàibhidh Moireasdan agus Uilleam MacDhòmhnaill (Uilleam Òg). 'S e tàilleir a bh' ann am Murchadh Moireasdan, uncail Dhàibhidh Mhoireasdain, ann an Saingea Beag a bha ainmeil mar òraidiche, neach èibhinn agus neach-iomairt airson còirichean chroitearan agus chaochail e timcheall air 1908.

Dhen chòignear aig a' chùl, chan eil ainmean airson an dithis air an làimh dheis ach 's e an triùir eile bhon làimh chlì chun na làimh dheis Raibeart J Dingwall, Aonghas MacDhòmhnaill agus Ruairidh Rothach

CATAIBH: Diùirnis

a' togail dhealbhan; daoine; croitearan; croitearach; croitean; iasgach; bàtaichean; cliabh