Uamh Fhiongail, Stafa
PC_PRISCUS_SCO5294
bholcàno
làbha
uamhan
Fingals Cave, Staffa

San dealbh seo chithear Uamh Fhiongail air eilean beag, fàs Stafa. Chaidh an dealbh a thogail leis an fhear-chamara Seòras Washington Wilson (1823-93) a bha a' fuireach ann an Obar Dheathain agus a rinn tòrr siubhail ann an Alba agus thall thairis, a' togail dhealbhan na tìre agus rùm-dorcha ghluasadach aige. Thog e dealbhan den Bhanrigh Bhictoria agus thug ise dha coimisean gus togail Bhaile Mhoireil a chlàradh.

Tha eilean Stafa, a tha na laighe taobh an iar thuath air Eilean Mhuile, ainmeil airson a cholbhan de chreig bhasalt sia-thaobhach a chaidh an cruthachadh o chionn mhilleanan bhliadhnaichean le obair bholcàno, agus a tha cuideachd na phàirt den aon tuil de làbha a chruthaich an "Giant's Causeway" ann an Èirinn a Tuath. Ann an Uaimh Fhiongail tha na colbhan air an Aodann Mhòr 17meatairean (65 troighean) a dh' àirde. "Lorg" am fear-nàdair, Sir Iòseph Banks, e ann an 1772 agus chaidh ainmeachadh air a' churaidh Èireannach, Fionn MacCumhail. Ghluais fuaim nuallanach na mara sa chathair-eaglais mhòir, nàdarra seo Felix Mendelssohn gus an ceòl ainmeil "Hebrides Overture" a sgrìobhadh.

Mar a bha i na h-àrdachadh-inntinn do sgrìobhadairean is luchd-ealain, 's ann a tharraing Uamh Fhiongail iomadh duine ainmeil air thuras, nam measg a' Bhanrigh Bhictoria, Sir Walter Scott, Sir John Keats, William Wordsworth, Jules Verne agus J.M.W.Turner, a pheant dealbh dheth. Tha an t-eilean cuideachd ainmeil airson eunlaith agus 's e Tèarmann Nàdair Nàiseanta a th' ann an-diugh fo sheilbh Urras Nàiseanta na h-Alba.

eileanan; basalt; bholcàno; làbha; uamhan

Imaging the Past