An t-Òban agus a Bhàgh
PC_PRISCUS_WCS6358
pàrlamaidean
blàir
Cath Gairbheach
Oban and Bay

'S e àite math a tha san Òban airson tòiseachadh air bòrd fear de na bàtaichean-smùide comhurtail aig Mac a' Bhriuthainn, is mar sin leis a' chlag mu dheireadh agus fuaim na feadaige-ceò na do chluasan, tha am bàta a' seòladh gu socair is gu h-aighearach tro Bhàgh an Òbain, a' dol seachad air Caisteal Dhùn Ollaidh air do làimh dheis agus Cearara air an làimh chlì agus an uair sin a' dol a-steach gu Caol Mhuile. A' seòladh air adhart, bidh thu a' dol seachad air Caisteal Dhubhaird le a chuimhne dhòrainneach air MacIll Eathain cealgach, agus aig an aon àm, fada bhuat, air tràigh na Morbhairne tha làrach Chaisteal Àird Thòirnis na sheasamh, far an robh uairegin Tighearnan nan Eilean a' cumail nam pàrlamaidean bochda aca agus a' connspaid air dòighean is innleachdan gus Alba a chur fo smachd, plana a thàinig gu droch chrìch dhaibh aig Cath Gharaidheach. 'S e Tobar Mhoire a' chiad àite cudromach far an stad sinn

1890an

Mac a' Bhriuthainn; bàtaichean-smùide; caistealan; Dùn Ollaidh; Caolas Mhuile; Dubhairt; MacIllEathain; Aird Tòirinis; Tighearnas nan Eilean; A' Mhorbhairnne; pàrlamaidean; blàir; Cath Gairbheach

Imaging the Past