Caisteal Chlann Ràghnaill
PC_PRISCUS_WCS6403
bàs
blàir
Sliabh an t-Siorraim
Clan Ranald's Castle

San deabh seo chithear Caisteal Chlann Ràghnaill. Chaidh a thogail leis an fhear-chamara Seòras Washington Wilson (1823-93) a bha a' fuireach ann an Obar Dheathain agus a rinn tòrr siubhail ann an Alba agus thall thairis, a' togail dhealbhan na tìre agus rùm-dorch so-thogail aige. Thog e dealbhan den Bhanrigh Bhictoria agus thug ise dha coimisean gus togail Bhail Morail a chlàradh.

Thog Ailean MacDhòmhnaill Chlann Ràghnaill an taigh mòr ann an Ormaicleit, air cost an iar Uibhist a Deas, dha bhean, Ailean, a choinnich e nuair a bha e air fògradh san Fhraing an dèidh ar-a-mach nan Seumasach an 1689 - 90. Air a dhealbhadh san stoidhle ùr-nòs Fhrangach le ailtire Frangach, chaidh togail an taighe, a bha dà lobhtach, air cruth T, a thòiseachadh an 1701 agus bha e seachd bliadhna san togail. Gu mì-fhortanach, chaidh MacDhòmhnaill a leòn gu bàs ann am Blàr Sliabh an t-Siorraim air an 13mh Samhainn 1715. Tha e air aithris gun deach an taigh na theine, a thòisich sa chidsin an oidhche ron bhlàr, agus gun deach a bhean, Ailean, a mharbhadh san teine. Cha deach ath-thogail a dhèanamh a-riamh

1890an

George Washington Wilson; dealbhan-camara; caistealan; taighean; aitreabhan; Dòmhnallaich; Clann Ràghnaill; Ormaicleit; Uibhist a Deas; Seumasaich; teine; bàs; blàir; Sliabh an t-Siorraim

Imaging the Past