Caol Loch Aillse as t-earrach
PC_RAMSAY_028
baile
Gleann Chuidheil
Eaglais na h-Alba
Kyle of Lochalsh in Springtime

Is e seo sealladh tràth de Chaol Loch Aillse le taighean nan seasamh a-mach air slios lom na beinne, agus craiteachean beag de shneachd fhathast air beanntan Eilean a' Cheò tarsainn a' Chaoil. Dh'fhosgail Donnchadh Mac a' Phearsain, am fear-togail dheilbh, bùth ceimigeir anns a' Chaol ann an 1912. Tha an taigh aige - Taigh Ghleann Chuidheil - air an aghaidh air an làimh dheis. Bha an stoidhle togalaich seo diofraichte bhon chuid mhòr de thoglaichean a bhiodh gan togail aig an àm sin, agus tha fios gu bheil e, coltach ris an ainm, a' sealltainn an àite ann an Siorrachad Obar Dheathain far an do chuir e seachad làithean òige. Chaidh Eaglais na h-Alba a chaidh a thogail le Iain Robasdan, fhosgladh ann an 1901 leis an t-seòmar-culaidh air a chur rithe ann an 1915. Bha meudachadh a' Chaoil mar thoradh air an rèile à Port an t-Sròim a bhith air a crìochnachadh ann an 1897. Tha mullach na seada einnsein mhòir, a bhiodhte a' cleachdadh airson càradh charbadan trèana agus einnseanan, air an làimh chlì sa mheadhan, le a cliathaich ri fhaicinn san dealbh

baile; Gleann Chuidheil; Eaglais na h-Alba

William J Ramsay