Uilleam S. MacDhòmhnaill, Cheannard-sgoile 1962-1971
PC_ROYALACADEMY_009
luchd-teagaisg
sgoiltean
Member of the Order of the British Empire
William S. Macdonald, Rector 1962-1971

Rugadh W. S Macdonald ann an Gallaibh, ged a dh'imich a chuideachd tràth na shaoghal gu ceann a deas na h-Alba. Cheumnaich e le Master of Arts o Oilthigh Dhùn Èideann agus le Bachelor of Arts o Oilthigh Lunnainn. Chluich e ball-coise airson Queen's Park Rangers??? agus bha e na sgiobair den sgioba nàiseanta neo-dhreuchdail aig Alba an 1939.

Ri linn Cogadh Hitler chaidh MacDhòmhnaill na chomanndair de shoitheach a shealgadh nam bàtaichean-aiginn agus na àrd-eadear-theangaiche don fheadhainn a theicheadh beò o bhàtaichean-aiginn. Chaidh ainmeachadh ann an litrichean-cogaidh agus urramachadh le M.B.E agus D.s.C. (Distinguished Service Cross).

Thòisich MacDhòmhnaill air teagasg aig Àrd-Sgoil Bhaile Ghobhainn ro thoiseach Cogadh Hitler. An dèidh a' chogaidh sin Bhiodh e a' teagasg chànan aig Dufftown agus Coatbridge agus chaidh e na Cheannard de Sgoil-Ghràmair Ceann Loch Ille Chiarain an 1952. Chuireadh e na dhreuchd mar Cheannard Acadamaidh Rìoghail Inbhir Nis an 1962 agus dh'fhuireach e an sin gus an do leig e dheth a dhreuchd an 1971. Bha e na eildear de dh'Eaglais Sgìre a' Chrùin an Inbhir Nis, agus bha e corra bhliadhan na Cheann-Suidhe de Chath-Bhuidheann Inbhir Nis aig Boys' Brigade.

An dèidh dha a dhreuchd a leigeil dheth, dh'imich e air ais a Ghallaibh, agus fhuair e oideachas gus a bhith na mhinistear-eaglais ann an Glaschu. Chaidh e na Chomhairliche Roinneil airson Raon Taigh Iain Ghròda an 1974. Aig a' cheann thall chaidh e na iar-chathraiche de Chomataidh an Fhoghlaim aig Comhairle Roinn na Gaidhealtachd. Chaochail e an 1978 de dh'aois 66.

(Taing do Robert Preece airson an fhiosrachaidh seo)

1960an

sluagh; foghlam; ceannardan-sgoiltean; luchd-teagaisg; sgoiltean; Member of the Order of the British Empire

Inverness Royal Academy (photographs)