Còisir Cathair-Eaglais Inbhir Nis, An Carghas 1987
PC_STAND_CATH_021
còisirean
còisirean eaglais
coisir-chiùil
Inverness Cathedral Choir, Lent 1987

Seo Còisir Cathair-Eaglais Inbhir Nis agus as fhaide gu clì tha Ruiseal Grannd, Neach-òrgain is Maighstir-còisire o 1985 gu 2001. Tha Gòrdan Tocher, Iar-neach-òrgain an dàrna on chlì san t-sreath chùl. Chaidh an dealbh a thogail air beulaibh na h-Altair Àird sa Chathair-eaglais.

'S fhada bhon a bha e na fhasan aig an Eaglais Easbaigich seinn còisire a bhith ann aig a prìomh sheirbheisean, gu h-àraid Didòmhnaich is Làithean Fèille. Stèidhich Cathair-eaglais an Naoimh Anndra ann an Inbhir Nis còisir dhaibh fhèin goirid an dèidh an fhosglaidh ann an 1869. Mar bu dual 's e balaich is fireannaich a-mhàin a bhiodh sa chòisir, leis an loidhne a b' àirde 'soprano' air a sheinn le balaich. Fad ghreis mhòir bhiodh mòran de na gillean seo a' dol do Sgoil nan Gillean a bha ri taobh na Cathair-eaglais. An-diugh tha an sgoil sin air a dhol còmhla ri Sgoil Chaileagan an Easbaig agus 's e Sgoil an Easbaig Èdein a th' ann, ann an Sràid an Rìgh an Inbhir Nis.

Bha a' chòisir a-riamh saor-thoileach ach fad iomadh bliadhna bhiodh e na fhasan aca beagan airgid a thoirt do bhalaich na còisire, mar bhrosnachadh, gus an tigeadh iad do na dol-thairisean agus na seirbheisean, agus gheibheadh an fheadhainn a sheinneadh aon-neach Didòmhnaich beagan a bharrachd. Don fheadhain aig an robh airgead-pòca gann no a dhìth aig an taigh, bhiodh seo na fheairt shònraichte de 'm beatha sa chòisir.

Ach, ge-ta, san fhichead 's a chiadamh linn tha e glè dhuilich gillean gu leòr fhaighinn a tha deònach a bhith aig dol-thairisean tron t-seachdain agus a bhith a' seinn dà uair san là aig seirbhisean na Sàbaid. Mar sin, 's e inbhich gu lèir a th' ann an còisir an là-an-diugh, le boireannaich a' seinn nam pàirtean alto is soprano. An-diugh (2011) tha an seinn de Shuipeir an Tighearna madainn na Sàbaid air a dhèanamh le còisir fad na bliadhna, agus bho àm gu àm bidh a' Chòisir cuideachd a' seinn Aoradh-feasgair na Sàbaid san fheasgar. Bidh a' chòisir cuideachd a' seinn aig seirbheisean sònraichte tron t-seachdain, leithid Latha na Nollaig agus tron Charghas (no 'Lent').

eaglaisean; cathair-eaglaisean; seinneadairean; còisirean; còisirean eaglais; coisir-chiùil