A' plubartaich anns a' mhuir aig Dùn Abhartaich
An Ceann a Deas
Caisteal Dhùn Abhartaich
Creag Dhùn Abhartaich
Seanalair Leslaidh
Paddling at Dunaverty

cur-seachadan; spòrs; Cinntìre; Dùn Abhartaich; Tighearnas nan Eilean; Clann Dòmhnaill Chinntìre; Caisteal Dhùn Abhartaich; Creag Dhùn Abhartaich; Seanalair Leslaidh; caistealan

MacGrory Brothers Archive

Boireannaich a' plubartaich anns a' mhuir aig Dùn Abhartaich faisg air baile Ceann a Deas ann an Cinntìre. A bharrachd air plubartaich, bhiodh mòran a' dol a Dhùn Abhartaich a bha dèidheil air a bhith a' seòladh curaich chaola Innseanach.<br /> <br /> Tha eachdraidh inntinneach aig a' chreig sa chùl. Air a' bhinneig as àirde aig aon àm bha caisteal na sheasamh a bha ainmeil na dhaingnich aig Tighearnas nan Eilean, Clann Dòmhnaill Chinntìre. Tha e air aithris gun d'fhuair Raibeart am Brusach cobhair fasgaidh a-sin, mus do thàrr e às a dh'Eilean Rathlain, air cladach Eirinn. Bha iomadh blàr mun chaisteal, am blàr a b'ainmeile ann an 1647, nuair a chaidh 300 duine a chur gu bàs leis na Cùmhnantaich agus an Seanalair Leslaidh nan ceann. Chaidh an daingneach a leagail gu làr, agus a' chreag air fhàgail lom. Ri linn na h-eachdraidh bhorb thathas tric ag ainmeachadh an làraich mar 'Creag na Fala' <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach. Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu <a href="mailto: libraryhq@argyll-bute.gov.uk">Argyll and Bute Library & Information Service</a>