Saighdearan Saor Thoileach Batàillean Earra Ghàidheil 's Chataibh, a' sgùradh bhùird
neo-aithnichte
feachdan
airm
Fachd na Sgìre
Argyll and Sutherland Volunteers, scrubbing tent boards

Saighdearan Saor Thoileach Batàillean Earra Ghàidheil 's Chataibh a' sgùradh bhùird theanta aig fear de na campaichean bhliadhnail aca aig Eglinton an Siorrachd Air, air neo ann an Cilldallaig an Cinntìre.

Bha Dennis agus Teàrlach MacRuaraidh, an dithis nan dealbhadairean, nam buill de shaighdearan saor thoileach agus thog iad iomadach dealbh de thachartasan làitheil, leithid drill nan gunnaichean, sgrùdaidhean agus campaichean bliadhnail.

Ann an 1860, chaidh dà bhuidhinn de shaighdearan saor thoileach a stèidheachadh, le taic bho Chomhairle a' Bhaile. Fhuair gach buidheann fianais bhon Riaghaltas san aon bhliadhna agus chaidh an rianachd a-rithist mar 'Gunnaichean Earra Ghàidheil Gàidhealach' agus 'Id Artillery (Saor Thoileach) Gearasdan Earra Ghàidheil 's Bhòid'. Ann an 1881 thàinig 'Gunnaichean Earra Ghàidheil Gàidhealach' gu bhith nan '5mh Buidheann Saor Thoileach de Ghàidheil Earra Ghàidheil 's Chataibh'.

Nuair a chaidh Feachd na Sgìre (Territorials) a chruthachadh ann an 1908, chaidh an dà chompanidh ath-chruthachadh. Thàinig an 5mh Buidheann Saor Thoileach de Ghàidheil Earra Ghàidheil 's Chataibh gu bhith nan 8mh Batàillean (Earra Ghàidheal) Feachd na Sgìre de Ghàidheil Earra Ghàidheil 's Chataibh . Thàinig Id Artillery (Saor Thoileach) Gearasdan Earra Ghàidheil 's Bhòid gu bhith nam Bataraidh Bheanntan Earra Ghàidheil.

campaichean; Saighdearan Saor Thoileach Batàillean Earra Ghàidheil 's Chataibh; feachdan; airm; Fachd na Sgìre

MacGrory Brothers Archive