Saighdearan Saor-thoileach Earra-ghàidheil 's Chataibh a' dannsa
neo-aithnichte
Dannsa Gàidhealach
feachd na tìre
feachdan
Argyll and Sutherland Volunteers Highland dancing

Saighdearan Saor-thoileach Earra-ghàidheil 's Chataibh; campachadh; Dannsa Gàidhealach; feachd na tìre; feachdan

MacGrory Brothers Archive

Saighdearan Saor-thoileach Earra-ghàidheil 's Chataibh a' dannsa aig fear de na làithean fosgailte aig a' bhuidheann. Tha iad a' dannsa air bùird nan teantaichean.<br /> <br /> Bha Teàrlach agus Dennis MacRuaraidh le chèile ri togail dheilbh, agus nam buill de na saighdearan saor-thoileach agus bha iad a' togail dheilbh de na tachartasan làitheil, mar campaichean agus a' glanadh nan gunnaichean.<br /> <br /> Ann an 1860, chaidh dà bhuidheann saor-thoileach a stèidheachadh le taic Comhairle a' Bhaile. Ghabh an Riaghaltas ris an dà chompanaidh anns an aon bhliadhna agus chaidh an ath-stèidheachadh mar Chompanaidh Ghunnaichean Earra-ghàidheil 's na Gaidhealtachd agus a' 1mh Gearastan Earra-ghàidheil 's Bhòid. Ann an 1881 thàinig Companaidh Ghunnaichean Earra-ghàidheil 's na Gaidhealtachd, gu bhith nan 5mh Earra-ghàidheil 's Chataibh.<br /> <br /> Nuair a chaidh Arm na Tìre a chruthachadh ann an 1908, fhuair gach companaidh inbhe. B'e 5mh Earra-ghàidheil 's Chataibh.<br /> A-nis an t- 8mh Batailean de Fheachd Tìre Earra-ghàidheil 's Chataibh. B'e a' 1mh Gearastan Earra-ghàidheil 's Bhòid an Argyll Mountain Battery <br /> <br /> <br /> Faodar an dealbh seo a cheannach. Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu <a href="mailto: libraryhq@argyll-bute.gov.uk">Argyll and Bute Library & Information Service</a>