Iasgach a' bhradain
Johan Sutherland
màlan
gnìomhachas iasgaich
oighreachdan
còirichean iasgaich
zoomable

B' e iasgach sgadain a' phrìomh obair air cladach Machair Rois, ach cha robh iasgach a' bhradain fada na dhèidh ann am meadhan an 20mh linn. 'S ann leis a' Chrùn no oighreachdan mòra san sgìre a bha iad seo. Tha am plana seo a' sealltainn nan àitean iasgaich is na sealbhadairean no màladairean.

Bha iad rim faotainn air màl on Chrùn agus b' e Ailig P Hogarth, Mh. CC Rosach à Seann Seannduaig is Màidsear Ròs a' chiad fheadhainn a fhuair màl ann an 1866. An dèidh a' Chogaidh Mhòir, chuir cuid de na sealbhadairean-fearainn na h-àitean-iasgaich aca còmhla a chum aon chompanaidh a chruthachadh - Companaidh Iasgaich Chuain Mhoireibh. Dh'fhaodadh sèasan a' bhradain maireachdainn on Ghearran gu deireadh an Lùnastail, ach bha daoine a' tòiseachadh nas anmoiche na sin air sgàth cosgais, uaireannan anmoch sa Mhàrt. 'S ann aig Companaidh Iasgaich Chuain Mhoireibh, Hogarths à Obar Dheathain is J MacPhàdraig 's a Mhic a bha na prìomh mhàil airson iasgach a' bhradain.

Tha na dealbhan seo air an toirt o 'Down to the Sea' le Seònaid NicDhòmhnaill is Anna Ghòrdan, le dealbhan le Seonag Shutharlanach. Chaidh an leabhar fhoillseachadh ann an Inbhir Pheofharain le Comann Dualchais Rois is Chrombaidh ann an 1989

Iasgach a' bhradain

bradan; iasgach; dòighean; màlan; gnìomhachas iasgaich; oighreachdan; còirichean iasgaich; zoomable