Sealladh de bhaile is acarsaid Steòrnabhaigh
Steòrnabhagh
Na h-Eileanan Siar
turasachd
Clò na Hearadh
View of the town and harbour of Stornoway

Thàinig an dealbh seo de Steòrnabhagh, prìomh bhaile Eilean Leòdhais, agus an acarsaid bho Chunntas Staitisteil na h-Alba aig Mac na Ceàrdaich. Tha a' Chunntas Staitisteil ag ràdh gu bheil acarsaid thrang ann an Steòrnabhagh, is gur e iasgach sgadain a' phrìomh theachd-a-steach aca.

An-diugh, 's e Steòrnabhagh an aon bhaile anns Na h-Eileanan Siar, is rinn Seumas VI baile-malairt ridireachd dheth. Chrìon an t-iasgach san 20mh linn, is bha gnìomhachas a' Chlò Mhòir soirbheachail, le iomadh breabadair ag obair ann an Steòrnabhagh tron Dara Cogadh. 'S e turasachd, obair-aodaich, biadh mara is ola na prìomh gnìomhachasan ann an Steòrnabhagh an-diugh.

'S e Sir Iain Mac na Ceàrdaich, Ball-pàrlamaid Ghallaibh, a rinn a' Chunntas Staitisteil. Chruinnich e fiosrachadh o mhinistearan anns gach parraist ann an Alba agus, ann an 1799, bha 22 leabhar crìochnaichte. Bha iad a' dèiligeadh ri àiteachas, gnìomhachas, eachdraidh nàdair is iomadh cuspair eile

ROS: Steòrnabhagh

1790an

bailtean; iasgach; acarsaidean; Steòrnabhagh; Leòdhas; Na h-Eileanan Siar; turasachd; Clò na Hearadh