Map de Pharraist Inbhir Theòrsa
Inbhir Theòrsa
siorrachdan
mapaichean
acarsaidean
deilbh leudachail

Map de Pharraist Inbhir Theòrsa le 'WC'. Tha am map seo a' sealltainn crìochan Parraist Inbhir Theòrsa anns na 1790an, aig àm a' Chiad Chunntais Staitistigeil.

Tha an t-ainm Inbhir Theòrsa a' tighinn on Lochlannach 'Thor's a', a tha a' ciallachadh 'Abhainn an dia Thor'. B' e geata cudthromach gu tìr-mòr a bh' ann aig àm nan Lochlannach. Tha am map seo sìmplidh, a' sealltainn abhainn Inbhir Theòrsa, agus na bailtean is na prìomh rathaidean a-mach às a' pharraist. Chan eil mòran sgeadachaidh air a' mhap, ach a-mhàin dealbhan de bhàtaichean-siùil nan crann àrd ann am Bàgh Inbhir Theòrsa. 'S e 40 slabhraidh (no 'chain') gu 1 òirleach an sgèile. Tha aon shlabhraidh mu 20 meatair a dh'fhad.

Bha am map seo air a ghràbhaladh airson an 20mh leabhair de Chunntas Staitistigeil na h-Alba. B' e ball-pàrlamaid Sir Iain Mac na Ceardaich à Ulbster a rinn sgrùdadh de gach parraist ann an Alba agus e an dòchas 'to meliorate the condition of the people'. 'S e fhathast goireas cudthromach airson eachdraidh ionadail a th' anns a' Chunntas Staitistigeil , is tha Oilthigh Dhùn Èideann air dreach dheth a chur air-loidhne

parraistean; bailtean; siorrachdan; mapaichean; acarsaidean; zoomable; deilbh leudachail

Fraser Mackintosh Collection (maps)