Granndaich Ghleann Moireasdan
Robert R McIan
Stiùbhart
Stiùbhartaich
Seumasaich
Grant of Glenmoriston

Tha Granndaich Ghleann Moireasdan o shliochd Iain Mhòir, mac Iain Ghrannd, 9mh fear Fraochaidh. Fhuair a mhac Iain Ruaidh Grannt Carrann ann an Srath Spè bho Mharcais Hunndaidh. Ann an 1588 marbh e Iain Grannt, fear Bhaile an Dalach. Dh'adhbharaich seo connsachadh eadar an dà theaghlach a mhair ùine mhòr.

Ged a thug a' mhòr-chuid de mheuran den chinneadh taic do Hanòbhair, bha meur Ghleann Moireasdan air taobh nan Stiùbharach. Bha Pàdraig Grannd, fear Ghleann Moireasdan air taobh Biocais Dhùn Dè aig Blàr Raon Ruairidh. Bha e cuideachd an sàs an dà chuid ann an iomairg an aghaidh an riaghaltais ann an Crombail agus ann am Blàr Sliabh an t-Siorraim ann an 1715. Chaidh a oighreachd arbhartachadh mar thoradh air seo, ach chaidh a toirt air ais às dèidh do cheann-cinnidh nan Granndach a dhol an sàs anns a' chùis. Bha an t-uachdaran ann an Gleann Moireasdan ann an 1745 air taobh nan Seumasach cuideachd ach chùm an teaghlach an oighreachd

1840an

aodach Gàidhealach; cinnidhean; eachdaigh nan cinnidhean; tachartasan chinnidhean; breacan; tartan; Stiùbhart; Stiùbhartaich; Seumasaich

The Clans of the Scottish Highlands