MacIomhair
MacIomhair
eachdraidh chinnidhean
tachartasan chinnidhean
tartain
MacIvor

Thathar a' cumail a-mach gun robh fear Ìomhar a' sabaid anns an arm aig Alasdair II a cheannsaich Earra-Ghàidheal tràth anns an 13mh linn, agus mar dhuais airson na seirbheis aige fhuair e fearann anns an sgìre sin. B' iad Lergachonzie, Aisginis agus Glasaraidh na prìomh àitean air an robh sealbh aig Clann Ìomhair. Canar Donnchadh Aisginis agus Srònsiorraidh ri Donnchadh a bha na cheann-cinnidh mu 1572.

Ann an 1685 chaill Ìomhar Aisginis agus Srònsiorraidh fearann air sgàth 's gun do chuidich e Gilleasbaig, 9mh Iarla Earra-Ghàidheal, anns an ar-a-mach. An dèidh Ar-a-mach 1688 thill Gilleasbaig, an 10mh Iarla, fearann Ìomhair do a mhac, Donnchadh MacÌomhair air chùmhnant gun gabhadh e fhèin 's na h-oighrean aige ainm agus suaicheantas nan Caimbeulach. Mar sin b' e Ìomhar an ceann-cinnidh mu dheireadh a bh' air Clann Ìomhair agus b' e Sir Humfraidh Caimbeul, a chaochail ann an 1818, am fear mu dheireadh de shliochd Donnchadh MacÌomhair Aisginis agus Srònsiorraidh. Tha e coltach gun do dh'fhàg cuid de mheuran an teaghlaich Earra-Ghàidheal 's gun do thuinich iad ann an Loch Abar, Ros an Iar, Gallaibh agus Leòdhas.

Tha e coltach gun do ghabh na dh'fhuirich de Chlann Ìomhair ann an Earra-Ghàidheal an dèidh deireadh an 17mh linn an t-ainm Caimbeul. Chùm cuid de Chlann Ìomhair ann an Ros an Iar ris an ainm a bh' orra, agus ghabh cuid eile an t-ainm Caimbeul. Dh'fhuirich iadsan a chaidh a Leòdhas nan Clann Ìomhair"

èideadh Gàidhealach; cinnidhean; eachdraidh chinnidhean; tachartasan chinnidhean; tartain

The Clans of the Scottish Highlands