Bochanan
Robert R McIan
breacan
tartan
blàran
Buchanan

Tha an t-ainm Bochanan a' tighinn o ainm an fhearainn air an robh an cinneadh suidhichte. Thathar ag ràdh gur e Anselan O'Kyan prìomh athair a' chinnidh. B'e mac rìgh Ultach a bh' ann. Thàinig e a dh'Earra-Ghàidheal mun bhliadhna 1016. Thathar ag ràdh gun deach fearann Bhochanan, an ear air Loch Laomainn a thoirt dhaibh le Rìgh Calum II. Tha sluagh-gairm a' chinnidh 'Clar Innis' a' tighinn o ainm an eilein san loch. Ann an 1282, dhaingnich Morair Leamhnach gur ann le Sir Maurice MacAmhsalain a bha fearann Bhochanain.

Ghabh na Cananaich pàirt ann an iomadh blàr. Shabaid iad air taobh a' Bhrusaich rè Cogaidhean na Saorsa agus shabaid iad aig Flodden ann an 1547. Bha iad am meas nan 7000 fear a chaidh a chur à Alba don Fhraing gus taic a thoir do Rìgh na Frainge às dèidh Blàr Agincourt. Chaidh talamh a' chinnidh a reic ann an 1682 agus chaidh prìomh loidhne a' chinnidh à bith às dèidh bàs an 22mh cinn-cinnidh. Chaidh an ceannas-cinnidh gu meur Achadh Mòr a' chinnidh agus an uair sin don teaghlach Spittal. Tha an ceannas-cinnidh air a dhol bàn bhon uair sin

Bochanan

1840an

aodach Gàidhealach; cinnidhean; eachdaigh nan cinnidhean; tachartasan chinnidhean; breacan; tartan; blàran

The Clans of the Scottish Highlands