Seumas Greumach, Ciad Marcais Mhontròis
Anthony van Dyck
Cumhnant Nàiseanta
uaislean
peanas
James Graham, 1st Marquis of Montrose

Thogadh Seumas Greumach Ciad Marcais Mhontròis (1612-1650) ann an Caisteal Chinn Chàrdainn agus fhuair e foghlam ann an Oilthigh Chill Rìmhinn. Bha e iomagaineach mar a bha Teàrlach 1 a' stèidheachadh a' Chreideimh Easbaigich thairis air a' chreideamh Chlèireach a bha air a bhith daonnan ann an dualchas na h-Alba. B'e fear de na ceithir uaislean a dhealbhaich an Cumhnant Nàiseanta ann an 1638 a' dìon cleachdaidhean creideimh agus dualchais anns an Eaglais Chlèirich.

An dèidh ùine dh' fhàs Montròs iomagaineach mu cho fada 's a bha na cumhnantaich a' dol. Bha Gilleasbuig Caimbeul, Iarla Earra-ghàidheil ag iarraidh an crùn a thoirt bhon rìgh ach bha Montròs an aghaidh seo. Air sgàth seo ghabh Montròs taobh an Rìgh an aghaidh a' Chaimbeulaich agus feachd nan Cumhnantach.

Bha Montròs sgileil air armachd ann am blàr agus bhuannaich e iomadh blàr air feadh na Gaidhealtachd mus deach a' chùis a dhèanamh air aig Philiphaugh agus theich e dhan Roinn Eòrpa. Ghabh e uabhas nuair a chaidh Teàrlach I a chur gu bàs. Thill Montròs a dh' Alba a thoirt taic do Theàrlach II. Thrèig Macleòid Asainte e agus chaidh a chur an grèim.

Chaidh Montròs a chur gu bàs aig Crois a' Mharcait ann an Dùn Eideann air an 21mh den Chèitean 1650. Chaidh a chrochadh, agus a chorp a ghearradh na phìosan agus chaidh a cheann a chur air bior mar rabhadh do dhaoine eile.
Thàinig an dealbh seo à 'A History of the Highlands and of the Highland Clans' le James Browne