Iain Greumach à Claverhouse, Biocais Dhùn Dè
Bonnie Dundee
Aramach Seumasach
tionndaidhean
uachdaran
John Graham of Claverhouse, Viscount Dundee

Fhuair Iain Greumach de Chalverhouse (1649-1689) àradh mu sgìre Ghleann Ogail agus 's ann aig Oilthigh Chille Rìmhinn a chaidh oideachadh. Fhad 's a bha e anns an Òlaind, chaidh e a bhi na mharcach an freiceadan-eich a' Phrionnsa Orains an 1672. Nuair a thill e a dh'Alba an 1677, thug e ùine seachad na shaighdear-eachraidh fo ùghdarras co-ogha dha.

Às dèidh seo chaidh fhasdach le Teàrlach II gus easbaigeachd a sparradh an Alba. Ri linn a' gheur-leanmhainn a leig e air na Cùmhnantaich, chaidh am far-ainm 'Bloody Clavers' a thoirt dha.

Chaidh ainmeachadh mar Bhiocas Dhùn Dè le Seumas II agus thug e taic do Sheumas an dèidh an 'Ar-a-mach Ghlòrmhoir' an 1689; anns an deach Seumas a chuir far cathrach an rìgh an àite a ighne Mhàiri agus an duine aice; uilleam Orains.

B' e fìor Sheumasach a bh' ann an greumach agus b' e ceannard nan feachdan Seumasach, seach An Seanalair Ùisdean MacAoidh, aig Cille Chreithnich. Chaidh Greamach a leòn gu bàs sa bhatail seo. Bha spèis mòr aig na Seumasaich dha, agus e air a chuimhneachadh mr 'Bonnie Dundee'.

Tha an dealbh seo a' nochdadh sa leabhar 'A History of the Highlands and of the Highland Clans' le Seumas Browne

1680an

Bonnie Dundee; Biocas Dhùn Dè; biocasan; Seumasaich; Cùmhnantaich; Uillean Orains; Seumas VII; batailean; Aramach Seumasach; tionndaidhean; uachdaran