Sean Chaisteal Dhùn Robain
Caisteal Dhùn Robain
fuadaichean
caoraich
oighreachdan
Old Dunrobin Castle

Mu mhìle an ear-thuath air Goillspidh, loirgear Dùn Robain, agus seo far a bheil seann dachaigh Iarlan agus Dhiùcan Chataibh. Tha e air aithris gun tàinig an t-ainm bhon t-6mh Iarla, Raibeart, 'Caisteal Robain'. Chaidh an caisteal a thogail an seo an toiseach anns a' chiad chuid dhen 13mh linn agus bha e na thogalach fìor mhòr, cheàrnagach, a bha na àite-gleidhidh. Bho 1660 chaidh iomadh pìos a chur ris agus chan fhaic thu an-diugh a' chiad àite-gleidhidh. Chaidh an caisteal a dhealbhadh as ùr ann an 1840, ann an stoidhle Fleamach, le Sir Teàrlach Berry, am fear a dhealbh Taigh nan Cumantan, ach chaidh iomadh pàirt am broinn a' chaisteil a mhilleadh le teine ann an 1915 agus chaidh a dhealbhadh as ùr le Sir Raibeart Lorimer.

Bha teaghlach Diùca Chataibh ainmeil ann an eachdraidh na Gaidhealtachd. Rinn a' chiad Diùca 'leasachadh' mòr air an oighreachd ann an 1810 nuair a rinn e a-mach gun dèanadh e barrachd airgid à caoraich na dhèanadh e às na tuathanaich ag obair air an talamh. Thathas a' cur na coire air airson nam fuadaichean bu mhotha a bha air a' Ghaidhealtachd.

Chaidh an dealbh a thoirt às 'A History of the Scottish Highlands, Highland Clans and Highland Regiments vol. 1' deasaichte le Iain S. Keltie

CATAIBH: Goillspidh