Caisteal Dhùn Robain
Goillspidh, Raoghard agus An Luirg
caoraich
oighreachdan
Bana-dhiùc Chataibh
Dunrobin Castle

Tha Caisteal Dhùn Robain mu mhìle an ear thuath air Goillspidh agus is e dachaigh shinnsireil Iarlan agus Dhiùcan Chataibh. rèir an t-seanchais thàinig an t-ainm bhon t-6mh Iarla, Raibeart, 'Caisteal Robin'.

Tha an caisteal a' dol air ais gu ciad leth an 13mh linn agus bha e na thogalach sgoinneil ceàrnagach ach chaidh a leasachadh gu mòr gu bhith ann an stoidhle Fleamach leis an Ridire Teàrlach Berry, a dhealbhaich Taigh nan Cumantan, ann an 1840. Chan eil sgeul a-nis air na bh'ann an toiseach. Chaidh mòran dhen taobh a-staigh a chall ann an teine ann an 1915 agus chaidh ath-dhealbhachadh le Sir Raibeart Lorimer.

Bha teaghlach Chataibh ainmeil eil ann an eachdraidh na Gaidhealtachd. 'Leasaich' 1mh Diùc Chataibh an oighreachd nuair a rinn e a-mach gun robh barrachd prothaid ann a bhith ag ionaltradh chaorach air an talamh na a bhith air mhàl aig tuathanaich. Bha esan an urra ris a' chuid a bu mhiosa de dh' Fhuadaichean nan Gàidheal.

Tha an dealbh seo air a toirt bho "A History of the Scottish Highlands, Highland Clans and Highland Regiments" leabhar 2 , le Iain S. Keltie

CATAIBH: Goillspidh

1870an

Cataibh; Diùc Chataibh; caistealan; Caisteal Dhunrobain; fuadaichean; caoraich; oighreachdan; Bana-dhiùc Chataibh