An Seanalair Uisdean MacAoidh à Sgobhairidh
Paterson
Na Seumasaich
Muinntir Hanòbhair
uaislean
General Hugh Mackay of Scourie

B' e an Seanalair Uisdean MacAoidh à Sgobhairidh, ann an Cataibh, an treas mac aig Coirneal Uisdean MacAoidh à Sgobhairidh. Thug e iomadh bliadhna ann am Bragàd na h-Alba san Olaind. Ann an 1689 chuir Uilleam à Orange Uisdean air ceann na feachd aige ann an Alba mar Àrd-cheannard. Chaidh fios a chur air aig an àm a bha Morair Dhùn Deagh agus an t-arm Seumasach a' dèanamh aimhreit.

A dh'aindeoin 's gun do bhuannaich na Seumasaich aig Blàr Coille Chnagaidh, far an deach Morair Dhùn Deagh a mharbhadh, fhuair an seanalair Mac Aoidh air na Seumasaich a chumail fo smachd taobh a-staigh na bliadhna.

An uairsin stèidhich MacAoidh an Gearastan ann an Inbhir Lochaidh. Chaidh an seanalair a mharbhadh a' sabaid do Uilleam à Orains aig Blàr Steinkirk ann an 1692.

Chaidh an dealbh seo a thoirt bho 'A History of the Scottish Highlands, Highland Clans and Highland Regiments vol. 1' deasaichte le John S. Keltie

1870an

blàir; Clann 'ic Aoidh; Sgobhairidh; Uilleam à Orange; Coille Chnagaidh; Na Seumasaich; Muinntir Hanòbhair; uaislean