An t-armachd a bh'air Morair Dhùn Deagh aig Coille Chnagaidh
J R Collie

Tha am fiosrachadh ag ràdh:
1. Sgiath broillich, air a ghleideadh aig Diùc Athaill
Dhùn Deagh ann an eaglais Bhlàr Athaill ann an 1794.
Tha an stoc air a dhèanamh le iarann agus tha mòran airgid air a chur ann

1870an

armachd; gunnaichean; dagaichean; claidheamhan; clogaidean; sgiathan;Morair Dhùn Deagh; Blàr Coille Chnagaidh

Dealbh dhen armachd a bh' air Morair Dhùn Deagh aig Blàr Coille Chnagaidh. Air a thoirt às 'A History of the Scottish Highlands, Highland Clans and Highland Regiments vol. 1' deasaichte le John S. Keltie. <br /> <br /> Tha am fiosrachadh ag ràdh: <br /> 1. Sgiath broillich, air a ghleideadh aig Diùc Athaill <br /> 2. Na tha air fhàgail de chlogaid, air a glèidheadh aig J. P. Mac 'an Ruaidh Leothaid, a chaidh a thoirt às an uaigh aig Morair <br /> Dhùn Deagh ann an eaglais Bhlàr Athaill ann an 1794.<br /> 3. Claidheamh, air a gleidheadh aig A.E. Mac an Tòisich, a thug càirdean Morair Dhùn Deagh do Lachlann 21mh Tighearna Mhic an<br /> Tòisich. 'S e airgead a tha ann an dòrn a' chlaidheimh, le suaicheantas nan Greumach air. Tha AD 1504 snaidhte air an lann.<br /> 4. Daga, a tha air a ghleidheadh leis a' Mh. S. Greumach Dhùntròin, riochdaire teaghlach Claverhouse. Tha gach taobh dhen daga ri fhaicinn;<br /> Tha an stoc air a dhèanamh le iarann agus tha mòran airgid air a chur ann