Dùn Chailleann san t-17mh linn.
Dùn Chailleann
feachdan
Camshronaich
An t-Ath-leasachadh
Dunkeld in the 17th Century

Tha Dùn Chailleann 15 mìle (24clm) tuath air Peairt air Abhainn Tatha. San 9mh linn dh'òrdaich Coinneach MacAilpein gum b' e Dùn Chailleann prìomh làrach na h-Eaglaise Ceiltich. Cuideachd, b' e Dùn Chailleann, còmhla ri Sgàin, prìomh bhailtean rìoghachd ùr nan Cruithneach agus nan Albannach. Thug iad Alba mar ainm air an rìoghachd.

Chaidh cathair-eaglais Dhùn Chaillinn a thogail ann an 1325 ach chaidh a sgrios aig àm an Ath-leasachaidh.

Chaidh baile Dhùn Chaillinn fhèin a sgrios aig àm Blàr Dhùn Chaillinn ann an 1689. An deidh Blàr Choille Chnagaidh theich feachdan an riaghaltais air ais gu Dùn Chailleann agus thàinig barrachd shaighdearan Chamshronach thuca a-sin. Air an 21mh dhen Lùnastal 1689 leum 4000 Seumasach orra agus an dèidh 16 uairean a thìde cha robh ach 3 taighean ann an Dùn Chailleann nach deach am bualadh. A dh'aindeoin 's gun do bhuannaich iad Blàr Dhùn Chaillinn bha aramach nan Seumasach a' tòiseachadh a' call a neirt.

Chaidh Dùn Chailleann a thogail as ùr mar bhaile margaidh agus mar ionad malairt far an robh rathaidean na dròbh a' coinneachadh.

Chaidh an dealbh seo a thoirt às 'A History of the Scottish Highlands, Highland Clans and Highland Regiments vol. 1' deasaichte le John S. Keltie

1870an

Dùn Chailleann; Coille Chnagaidh; blàir; na Seumasaich; an eaglais Cheilteach; cathair-eaglais; togalaichean; àitichean; baile; feachdan;Camshronaich; An t-Ath-leasachadh