Blàr Sliabh an t-Siorraim
Sliabh an t-Siorraim
Na Seumasaich
airm
saighdearan
Battlefield of Sheriffmuir

Mu 3 mìle an ear air Dùn Blathainn tha làrach Batal Sliabh an t-Siorraim. Anns an t-Samhainn 1715 bha 10,000 neach ann an arm nan Seumasach fo Mhorair Mhàr, an aghaidh 4,000 saighdearan an riaghaltais fo Dhiùc Earraghàidheil.

Chaidh droch mhilleadh a dheanamh air taobh chlì an dà airm agus thàinig air Morair Mhàr teiche air-ais a Pheairt agus agustharraing Diùc Earra-Ghàidheil air ais a Dhùn Bhlathainn. Bha gach taobh cinnteach gun do bhuannaich iad ach cha do ghabh Morair Mhàr an cothrom math a bh'aige crìoch a chur air fir Earra-Ghàidheil seach gun robh an àireamh bu mhòtha de dhaoine aige. Fhuair Morair Mhàr droch chàineadh bho nach do rinn e seo agus mar sin chaill na Seumasaich cuid dhen taic a bha aca agus chaidh ar-a-mach nan Seumasach ma sgaoil.

Chaidh seo a thoirt às 'A History of the Scottish Highlands, Highland Clans and Highland Regiments vol. 1' deasaichte le John S. Keltie

PEAIRT

1870an

blàir; àrach-bhlàir ;Batal Sliabh an t-Siorraim; Morair Mhàr; Diùc Earra-Ghàidheil; Na Seumasaich; airm; saighdearan