Dòmhnall Camshron Loch Iall
Paterson
batail
cinnidhean
uaislean
Donald Cameron of Lochiel

Dòmhnall Camshron Loch Iall, a dh'aithnichiste cuideachd mar "Loch Iall Socair" (c.1695-1748). B'e ogha dhan Ridire Eòghann Camshron Loch Iall a bha na neach-taic mòr do na Seumasaich a bh'ann. B'e 'Loch Iall Socair' a' chiad cheann-cinnidh a choinnich ri Teàrlach Eideart Stiùbhart, an Young Pretender, aig Borrodal ann an 1745. An toiseach chomhairlich e am prionnsa òg gus tilleadh dhan Fhraing ach nuair a dhiùlt am Prionnsa seo a dhèanamh, chruinnich Loch Iall 700 duine gus Aramach '45 nan Seumasach a bhith so-dhèanta. Chaidh Loch Iall a leòn aig Blàr Chùil lodair agus theich e a-rithist dhan Fhraing leis a' Phrionnsa. Chaidh oighreachdan Loch Iall an toirt dhan Chrùn gu 1784, nuair a chaidh an tilleadh airson càin mhòir.

Tha an dealbh seo air a toirt bho "A History of the Scottish Highlands, Highland Clans and Highland Regiments" leabhar 1, le Iain S. Keltie, n-d.

1870an

Camshronaich; Camshron Loch Iall; Loch Iall; Seumasaich; Am Prionnsa Teàrlach; Teàrlach Eideart Stiùbhart; oighreachdan; Cùil lodair; batail; cinnidhean; uaislean