Morair Seòras Moireach
Paterson
blàir
Diùc Athaill
Cuil Lodair
Lord George Murray

B' e Morair Seòras Moireach (1694-1760) mac Iain Mhoirich, a' chiad Diùc Athaill. Bha e anns an armach ann an 1715 agus anns a' bhlàr aig Loch Seile ann an 1719. An dèidh sin theich e dhan Roinn Eòrpa. Fhuair e maitheanas bho bhràthair, an dara Diùc Athaill, a bha dìleas dhan riaghaltas. Bha am Morair dhen bheachd nach biodh aramach 1745 soirbheachail ach a dh'aindeoin sin b' e fear dhe na ceannardan a b'èifeachdaiche a bh' aig a' Phrionnsa.

An uair a theich iad à Dàrbaidh gu tuath, thug e ionnsaigh air taigh a bhràthar, Caisteal Bhlàir, fhad 's a bha feachdan an riaghaltais a' fuireach ann agus chuir e seachd bàlaichean-canain tro mhullach an taighe. Bha am Morair Seòras mì-thoilichte mun dòigh anns an deach an t-arm a chur an sàs ann am Blàr Chùil Lodair, agus an dèidh dha teiche air ais gu Gearasdan Ruadhainn leig e seachad inbhe san arm agus dh'fhuirich e gus an tigeadh òrdaighean ùra. Nuair a chuala e gun robh am Prionnsa a' dol air ais dhan Fhraing, dh' fheuch e ri toirt air fuireach, ach dh'fhairtlich air sin a dhèanamh. Fhuair e a-mach à Breatainn agus dh'fhalbh e dhan Òlaind far an do bhàsaich e ann an 1760. B' e a mhac an treas Diùc Athaill.

Chaidh an dealbh a thoirt às 'A History of the Scottish Highlands, Highland Clans and Highland Regiments vol. 1' deasaichte le Iain S. Keltie