Caisteal Dhùn Robain
Goillspidh, Raoghard agus An Luirg
sealgaireachd
oighreachdan
Bàn-iarla Chataibh
Dunrobin Castle

Tha Dùn Robain na sheasamh mu mhìle an ear-thuath air Goillspidh agus 's e dachaigh sinnsireil Iarlan agus Diùcan Chataibh.

Chaidh an caisteal a thogail o thùs san 13mh linn ach chaidh ath-thogail gu mòr ann an stoidhle Flànrasach le Sir Teàrlach Berry, dealbhadair Taigh nan Cumantan, ann an 1840. Chaidh a' mhòr-chuid den taobh a-staigh a losgadh ann an 1915 agus dh'ath-dhealbhaich Sir Raibeart Lorimer e.

Ghabh an teaghlach Sutharlanach pàirt maslach ann an eachdraidh na Gàidhealtachd. 'Leasaich' ciad Diùc Chataibh an oighreachd nuair a fhuaradh gu robh am fearann nas buannachdaile mar ionaltradh do chaoraich na bha e aig tuath. Tha beachd cumanta ann gu robh esan an urra ri Na Fuadaichean bu mhiosa. Ri aghaidh na deilbh tha buidheann-seilg air eich 's iad deiseil gu falbh. B' e spòrs mòr-thaitneach a bha san t-sealgaireachd aig an àm sin mar a tha e an-diugh.

Thugadh an dealbh seo bho 'Guide to the Highlands and Western Islands of Scotland including Orkney and Zetland' leab. 3 (4mh chlò-bhualadh) le Seòras agus Pàdraig Anderson

CATAIBH: Goillspidh

1860an

Cataibh; Diùc Chataibh; caistealan; Caisteal Dun-robain; fuadaich; caoraich; sealgaireachd; oighreachdan; Bàn-iarla Chataibh