Sìdh Chailleann o cheann an ear-thuath Loch Rainich
Sìdh Chailleann
coiseachd chnuic
sreap bheanntan
deuchainnean saidheans
Schiehallion from the north east end of Loch Rannoch

Tha Loch Raineach 10 mìle a dh'fhad bhon ear dhan iar. Tha 1,917 heactair (4,737 acair) a dh'fharsaingeachd ann is tha doimhneachd 440 troigh (134 meatair) ann. Tha beinn Sìdh Chailleann aig ceann a deas an loch.

'S e beinn-Rothach a th'ann an Sìdh Chailleann, 3,552 troigh (1,083 meatair) a dh'àirde. 'S e beinn-Rothach beinn Albannach sam bith a tha nas àirde na 3,000 troigh. Air sgàth gu bheil i na suidhe leatha fhèin am meadhan Alba, chithear Sìdh Chailleann o astar mhòr air gach taobh. Tha an t-ainm a' ciallachadh 'Cnoc nan Sìthichean Albannach / Cailleannach'.

Chleachd an Reuladair Rìoghail, Nevil Maskelyne (1732-1811) Sìdh Chailleann gus deuchainn saidheans a dhèanamh nuair a ghabh e tomhas de sholas a' claonadh o chrochadan air taobh na beinne gus tomad na talmhainn a thomhas.

Chithear an dealbh seo ann an 'Concise Historical Proofs respecting the Gael of Alban' le Seumas A MacDhonnchaidh

beanntan; beanntan-Rothach; cnuic; lochan; coiseachd chnuic; sreap bheanntan; deuchainnean saidheans