Fulmair is Eun Fionn
eòin
eòin-mhara
fiadh-bheatha
Fulmar and Storm Petrel

'S e eun glas is geal coltach ri faoileig ach a bhuineas do theaghlach nan albatross a th'ann am fulmair. Bidh na h-eòin a' biadhadh ann an treudan aig muir, ag ithe pìosan èisg is maorach. Bidh fulmairean ag itealaich gu math ìseal faisg air a' mhuir mar as trice ach bidh iad a' dol suas gu h-àrd gu na h-àitean sìolachaidh air na creagan. Bidh iad a' dìon nan neadan aca o nàimhdean le bhith a' spùtadh a-mach stuth olach le droch fhàileadh.

Tha an t-eun fionn beagan nas motha na an gealbhann cumanta. Cha mhòr nach eil e dubh gu lèir ach le deireadh geal sònraichte air. Dìreach mar am fulmair, tha an t-eun fionn a' biadhadh ann an treudan aig muir is bidh iad gu math tric a' leantainn bhàtaichean an tòir air iasg, planctan is maorach ann an uisge na stiùireach. Tha e a' neadachadh air eileanan beaga, ann an creagan is ballachan.

Tha an dealbh seo air a toirt o 'A Late Voyage to St Kilda, the Remotest of all the Hebrides, or Western Isles of Scotland', le M Màrtainn. Lunnainn: Brown & Goodwin, 1698

eòin; eòin-mhara; fiadh-bheatha