Cromba
Cromba
Seòras Ros
cidhean
bàtaichean-aiseig
Cromarty

'Tha baile agus cala Chrombaidh, air an taobh dheas, a' nochdadh mar gum biodh airson sealladh àlainn a dhèanamh coileanta, ann am bàgh àlainn; tha taighean grinn air an ùr-thogail ann agus cidhe, le taigh agus gàrraidhean an t-sealbhadair os an cionn'. Air a thogail bho 'Remarks on Local Scenery and Manners in Scotland' leab. 2 le Iain Stoddart.

Tha Cromba suidhichte air ceann a tuath an Eilein Duibh, mu 15 mìle an ear-thuath air Inbhir Nis. Cheannaich Seòras Ros Bhaile-chèiridh e ann an 1772. Thaisg e tòrr airgid sa bhaile, agus thog e laimrig airson iasgach a bhrosnachadh agus factaraidhean obair iarainn, ròpan, agus aodach. Thog e cuideachd an Eaglais Ghàidhealach agus Taigh Chrombaidh. Bha Cromba soirbheachail gus an deach ròidean ùra dhan Ghàidhealtachd seachad air. Air sgàth seo thàinig crìonadh san iasgach agus àireamh an t-sluaigh. Bha Cromba na phort-aiseig fad linntean agus e air a' phrìomh shlighe oirthireil a dh'Inbhir Nis. B'e cala cudromach a bha ann an Caolas Chrombaiadh, seach gu bheil e seasgair, agus chleachd An Cabhlach Rìoghail e sa Chiad agus san Dara Cogadh.

A-nis tha Cromba air fear dhe na bailtean as fheàrr a tha air a chumail air a' Ghàidhealtachd on 18mh linn, agus tha comhairlean a' bhaile agus na sgìre ag obair còmhla ris an Urras Chatharra agus Urras Nàiseanta na h-Alba gus am baile a ghleidheadh

Cromba

ROS: Crombaidh

1800an

Cromba; Caolas Chrombaidh; Eilean Dubh; iasgach; bàtaichean; Urras Nàiseanta na h-Alba; Cabhlach Rìoghail; Seòras Ros; cidhean; bàtaichean-aiseig