Caisteal Challdair
Caisteal Chaladair
MacBeatha
Morairean Calldair
Seumasaich
Calder Castle / Cawdor Castle

"Tha gu leòr ri fhaicinn a tha an dà chuid iongantach is inntinneach a-staigh agus a-muigh...air sgàth seo 's e fàrdach chunnartach a tha ann an Caisteal Challdair do dhaoine aig nach eil nearbh mhath ach aig a bheil deagh mhac-meanmna." Thainig an dealbh bho 'Remarks on Local Scenery and Manners in Scotland during the years 1799 and 1800' leab. 2 le Iain Stoddart.

B'e 'Cawdor' am fuaimneachadh cumanta a bha air an ainm 'Calder' agus 's e 'Cawdor' ainm an teaghlaich. Tha an caisteal ainmeil airson a cho-cheangail ri MacBheatha, ach chaochail esan ann an 1052 agus dh'ainmich Alastair II Ciad Morair Chaldair ann an 1236. Nochd Sir Uisdean Caimbeul, 15mh Morair Chaldair, gun robh e a' toirt taic dha na Seumasaich san t-17mh linn, agus b'fheudar dha fhèin agus dha theaghlach fuireach sa Chuimrigh airson a' mhòr-chuid dhen ath-linn. Thàinig an teaghlach air ais nan Iarlan Challdair agus dh'obraich iad air an caisteal a ghleidheadh agus ath-nuadhachadh agus 's e dachaigh an teaghlach Challdair fhathast

Caisteal Challdair

Caisteal Calldair; caistealan; MacBeatha; Morairean Calldair; Seumasaich; togalaichean