Cathair-eaglais Dhùn Chailleinn
Dùn Chailleann
Colm Cille
cuimhneachain
an t- Ath-Leasachadh
Dunkeld Cathedral

Air an làraich seo air bruaich Abhainn Tatha, far a bheil Cathair-eaglais Dhùn Chailleinn, bha an talamh coisgrichte bho 730 BC, nuair a thog na Culdees (teachdairean Ceilteach) manachainn ann.

Ann an 848BC, thog Coinneach MacAlpainn Righ nan Cruithneach 's nan Albannach, a' mhanachainn a-rithist ann an cloich dheirg. Chaidh cuimhneachain Chalum Cille a ghluasad à Eilean Ì gu Dùn Chailleann ann an 849BC agus bha an làrach air fhaicinn mar chridhe creideimh ann an Alba.

Chaidh a' chathair-eaglais a tha air an làraich an-diugh a thogail eadar 1260 agus 1501 agus tha measgachadh de stoidhle Ghotach agus Nòrmanach oirre. Chaidh a milleadh an dèidh an ath-leasachaidh ann an 1560 agus a-rithist an dèidh do na Seumasaich Blàr Choille Chneagaidh a bhuannachadh ann an 1689.

Chaidh an t-àite sam biodh an còisir nan seasamh, a leasachadh san 20mh linn agus coithional le Eaglais na h-Alba ga chleachdadh an-diugh.

1800an

Dùn Chailleann; cathair eaglaisean; manachainn; Colm Cille; cuimhneachain; an t- Ath-Leasachadh; togalaichean