Peairt
Peairt
an t-Ath-Leasachadh
Na Seumasaich
Na Cumhnantaich
Perth

Chaidh Peairt, ann am meadhan na h-Alba, a stèidheachadh aig ìre as àirde an làin air Abhainn Tatha. Bhathas air an làrach seo a thuineachadh an toiseach ann an Linn nan Ròmanach ann an 83AD, nuair a bha an gearastan Bertha anns an àite seo.

Bha làmh an uachdair aig an làraich seo air na feachdan a chaidh tro bhaile Pheairt thar nan linntean. Aig àm Cogadh na Saorsa bha Peairt aig na Sasannaich gus an d' fhuair Raibeart am Brus e ann an 1313. Chaidh taic a thoirt do na Cùmhnantaich, na Seumasaich agus Oilbhreis Crombail ann am Peairt.

Air sgàth gun robh Peairt cho faisg air Sgàin far an robh cumhachd na h-Alba, bhathas am beachd gum biodh e na phrìomh bhaile na h-Alba. Cha do thachair oir, ann an 1437, chaidh Seumas I a mhurt ann am Peairt agus an dèidh don Rìgh Seumas II a chrùnadh, aig sia bliadhna a dh'aois, thug a mhàthair e a Dhùn Eideann seach gun robh i a' faireachdainn gun robh e na bu shàbhailte.

Thòisich Ath-leasachadh na h-eaglais ann an Alba nuair a rinn Iain Knox searmon ann an Eaglais an Naoimh Eòin ann am baile Pheairt.

'S e 'The Fair City' ainm eile a bhios air Peairt air sgàth an Innis a Tuath agus Innis a Deas, dà phàirc sa bhaile.

Peairt

PEAIRT

1800an

Peart; bailtean; togalaichean: pàircean; Sgàin; Abhainn Tatha; feachdan; an t-Ath-Leasachadh; Na Seumasaich; Na Cumhnantaich;