An ceann as àirde de Eas Fhoithir
Eas Foithir
Stèisean cumhachd
bàrdachd
dàin
Upper Falls of Foyers

Tha dà eas air Abhainn Fhothaidh mus ruig i Loch Nìs. Tha a' chiad fhear 30 troigh (9m) agus an dara fear 90 troigh (27m).

Chaidh an cleachdadh airson cumhachd an dealain a chruthachadh ann am Breatainn airson a' chiad uair ann an 1896. Chum iad cumhachd ri leigheadair alman. Ann an 1969 thàinig stèisean cumhachd Fhoithir gu bi mar sgeama inneal-stòraidh. Bha seo a ciallachadh nan cruthachadh an stèisean barrachd cumhachd na bhathas a feum, dheidheadh uisge a' phumpadh suas air ais gu Loch Mòr air a mullach airson an ath uair a bhiodhear a feum cumhachd.

Chaneil Eas Fhoithir cho sgaitheach an-diugh 's a bha iad robh àm an dealain. Thadhal Raibeart Burns air na h-easan aig Fothaidh agus sgrìobh e bardachd mun deidhinn. ('Beagan mu Eas Fhoithir, faisg air Loch Nis. Chaidh a sgrìobhadh le peansail air a làrach sin.') A dh'aindeoin sin tha iad nan adhbhar iongnaidh.

Chaidh an dealbh seo a thoirt às a leabhar aig T. Garnett 'Observations on a tour through the Highlands'

1800an

easan; Foithir; cumhachd an dealain; aibhnichean; Abhainn Fhoithir; Stèisean cumhachd; bàrdachd; dàin