Uaigh cloiche Aba MacFhionghain, Eilean Idhe
Ì
manachainnean
àrd-eaglaisean
easbaigean
Abbot MacKinnon's Tomb, Iona

Chaidh an dealbh seo a thoirt o 'A Tour in Scotland' le Tòmas Pennant. Tha e a' sealltainn uaigh cloiche Aba Iain MacFhionghain, an t-aba mu dheireadh air Eilean Naomh Idhe. 'S e Easbaig nan Eilean a bh'ann cuideachd agus bhàsaich e mu 1500.

Air a stèidheachadh le Calum Cille, 's e Manachainn Chalamanach a bh'ann an Àrd-eaglais Ì fad cheudan bhliadhnaichean. Ach thòisich na Lochlannaich mu 800AD a' toirt ionnsaigh air cost an iar Alba, a' leudachadh an iompaireachd cho fada deas ri Eilean Mhanainn. Mu dheireadh, ghabh na Lochlannaich ri Crìosdaidheachd agus chaidh Ì a thoirt a-steach do Sgìre-easbaig Lochlannach Mhanainn is nan Eilean. Bha seo fo smachd Easbaig Throndheim, a bha suidhichte an Eilean Mhanainn.

Beag air bheag troimh'n 12mh linn, mar a thàinig na Benedictines, sguir am misean Ceilteach. Bha na h-Abachan a' riaghladh na dùthcha fad faisg air 300 bliadhna. Anns an t-16mh linn, thug an t-Ath-leasachadh air falbh cumhachd nan Abachan agus chaidh Abaid Ì fhàgail bàn ann an 1560. Dh'fhan e mar sin gu 1899, nuair a chaidh a thoirt do dh'Urras Àrd-eaglais Ìdhe

abachan; abaidean; manachainnean; àrd-eaglaisean; easbaigean