Mnathan aig a' Bhrà, Talaisgeir, An t-Eilean Sgitheanach
Talaisgeir
INBHIR NIS: Bracadal
clachan brà
luadhadh
Women at the Quern, Talisker, Isle of Skye

Thàinig an dealbh seo à 'A Tour in Scotland' le Thomas Pennant. Chì thu mnathan aig a' Bhrà (clì) agus an Luadhadh (deas), faisg air Talaisgeir san Eilean Sgitheanach. 'S e muileann thràth,air a tionndadh le làimh, a bha ann am brà. Chaidh iad à bith nuair a thòisich muilnean uisge. Bha an Luadhadh coltach ri muileann fùcadaireachd, far an robh aodach air a nighe, air a luadhadh agus air a dhèanamh tiugh le teas, taiseachd agus cuideam. Bhiodh suas ri ceithir boireannach deug, air an roinn nan dà bhannal, nan suidhe air gach taobhde bhòrd fada, reangach. Chuireadh iad an t-aodach air a' bhòrd. An toiseach tha an t-aodach air obrachadh air ais agus air adhart le làmhan nam boireannach. Nuair a dh'fhàsas iad sgìth dhen seo, bidh iad a' cleachdadh an casan san aon dòigh. Bha na mnathan an còmhnaidh a' seinn, an dà chuid aig a' bhrà agus aig an luadhadh.

B' e seo luadhadh agus na h-òrain luadhaidh. Glè thric, chan eil ciall shònraichte aig na faclan agus chan eil annta ach lidean a tha a' freagairt air buille na h-obrach

clachan brà; luadhadh;