Cathair Eaglais Dhùn Chailleann
Dùn Chailleann
Colm Cille
cuimhneachain
Ath-Leasachadh
Dunkeld Cathedral

Tha an làrach air bruaich a tuath Abhainn Tatha air a bheil làrach Cathair Eaglais Dhùn Chailleann air a bhith na thalamh coisrigte bho 730 AD. Bha manachainn aig na "Cèilì Dè" (miseanaraidhean Ceilteach) ann aig an àm sin. Ann an 848, rinn Coinneach Mac Alpainn, Rìgh nan Cruithneach agus nan Albannach a' mhanachainn ath-thogail ann an cloich dheirg. Chaidh cuimhneachain Chalum Cille a ghluasad gu Dùn Chailleann à Eilean I ann an 894 agus thàinig Dùn Chaillean gu bhith na phrìomh àite a thaobh creidimh ann an Alba.

Chaidh a' chathair eaglais a tha ann an-diugh a thogail eadar 1260 agus 1501 ann an stoidhle Gothic agus Frangach. Chaidh an togalach a mhilleadh an dèidh an Ath-Leasachaidh ann an 1560 agus a-rithist an dèidh buaidh nan Seumasach ann an Cath Raon Ruairidh (Coille Chnagaidh) ann an 1689.

Chaidh an roinn den eaglais anns am biodh an còisir na sheasamh ath-thogail san 20mh linn agus tha coithional eaglais na h-Alba an-diugh ga chleachadh.

Chaidh an dealbh seo a thoirt à 'A Tour in Scotland' a sgrìobh Thomas Pennant

1760an

Dùn Chailleann; cathair eaglais; manachainn; Colm Cille; cuimhneachain; togalaichean; Ath-Leasachadh