bailtean
cathair bhailtean
abhnaichean
Canàl a' Chaledonian
canàl
slighe-uisge
Inverness

Tha baile Inbhir Nis aig ceann a' Ghlinn Mhòir air bruaichean Abhainn Nis. Thathas tric ga ainmeachadh mar phrìomh bhaile na Gàidhealtachd. Chruthaich an Righ Dàibhidh am Baile Mòr Rìoghail ann an 1158. Tha ceangalaichean aig a' bhaile ri MacBeth a thog caisteal an seo. Ann an 1303 bha smachd aig saighdearan Sasannach air a' bhaile ach chaidh a thoirt do luchd-taic Raibeirt Bhrus gu 1508 nuair a fhuair Iarla Hunndaidh seilbh air a' bhaile aig àm nan Aramach ann an 1688.
Bha Inbhir Nis an lùib Armachd nan Seumasach ann an 1745 ( b'e blàr Chùil Lodair ann an 1746 a chuir crìoch air). Chaidh canàl a' Chaledonian a thogail ann an 1822 agus b'e seo an aon uair a choinnich Caibineat Bhreatainn air taobh a-muigh Lunnainn. Thachair seo ann an Taigh a' Bhaile ann an Inbhir Nis ann an 1921 nuair a dhiùlt Eirinn gabhail ris an Rìgh agus an Impireachd fhad 's a bha Lloyd George air làithean saora air Machair Rois.
Air sgàth gun robh Inbhir Nis mar mheadhan air cuid de eachdraidh bhorb na h-Alba chaneil mòran thogalaichean eachdraidheil am follais, ach an t-seann Eaglais fhèin a-mhàin, chaidh an obair ailtireachd as sine a dhèanamh anns an 19mh linn.
A dh'aindeoin 's nach robh stìoballan gu leòr air a' chathair eaglais, fhuair Inbhir Nis inbhe Cathair bhaile anns a' bhliadhna 2000, mar fhear de chathair bhailtean na Mìle bliadhna.
Chaidh an dealbh seo a thoirt à 'A Tour in Scotland' a sgrìobh Thomas Pennant

1760an

Inbhir Nis; bailtean; cathair bhailtean; batailean; prìomh bhailtean; Baile Mòr Rìoghail; Cùl Lodair; MacBeth; Na Seumasaich; togalaichean; eaglaisean; cathair eaglaisean;abhnaichean; lochan; Canàl a' Chaledonian; canàl; slighe-uisge