Coimisean Rathaidean is Drochaidean na Gàidhealtachd, 4mh Aithisg, 1809. Duilleag mapa
Alba
rathaidean
drochaidean
còmhdhail
mapaichean
zoomable

'Map of Scotland from original materials obtained by the Parliamentary Commissioners for Highland Roads and Bridges and exhibiting the roads and bridges made, contracted for, or under construction. 1809' Tha am mapa a' tighinn an dèidh an Ceathramh Aithris.

Ann an 1802, dh'iarr Morairean Roinn an Ionmhais air Tòmas Telford sgrùdadh a dhèanamh air leth-a-staigh na Gàidhealtachd. Thug Telford dhaibh aithris a' bhliadhna às dèidh sin. Stèidhich seo siostam reachdais a dh'fhosgail a' Ghàidhealtachd is a leasaich conaltradh ri àitichean eile ann an Alba.
'S e prìomh phuingean na h-aithisg a bhith a' leasachadh conaltraidh le rathaidean is drochaidean nas fheàrr, a' cruthachadh Sligh'-uisge a' Ghlinn Mhòir, a' cur iasgach air adhart air na h-oirthirean sear is siar, adhbharan eilthireachd is dòighean anns am faighear stad a chur air, agus a' leasachadh eadar-obair eadar Breatainn is àitichean ann an ceann tuath Èirinn.
B' e toradh seo Sligh'-uisge a' Ghlinn Mhòir eadar An Gearastan is Inbhir Nis, agus 920 mìle de rathaidean is 120 drochaid air feadh na Gàidhealtachd an taobh a-staigh 20 bliadhna

Tòmas Telford; Taisgeadan; rathaidean; drochaidean; còmhdhail; mapaichean; zoomable

Highland Roads and Bridges Reports (maps)