Coimisean Rathaidean is Drochaidean na Gàidhealtachd, 6mh Aithisg, 1813. Duilleag mapa
Alba
rathaidean
drochaidean
còmhdhail
mapaichean
zoomable

Pàipear-taice airson Siathamh Aithisg nan Coimiseanairean airson Rathaidean is Drochaidean a thogail ann an Gàidhealtachd na h-Alba.

Pàipear-taice E. 'Map of Scotland from original materials obtained by the Parliamentary Commissioners for Highland Roads and Bridges: and exhibiting the Roads, Bridges, and Harbours made, contracted for, or under construction. 1813'.

Ann an 1802, dh'iarr Morairean Roinn an Ionmhais air Tòmas Telford sgrùdadh a dhèanamh air leth-a-staigh na Gàidhealtachd. Thug Telford dhaibh aithris a' bhliadhna às dèidh sin. Stèidhich seo siostam reachdais a dh'fhosgail a' Ghàidhealtachd is a leasaich conaltradh ri àitichean eile ann an Alba.
'S e prìomh phuingean na h-aithisg a bhith a' leasachadh conaltraidh le rathaidean is drochaidean nas fheàrr, a' cruthachadh Sligh'-uisge a' Ghlinn Mhòir, a' cur iasgach air adhart air na h-oirthirean sear is siar, adhbharan eilthireachd is dòighean anns am faighear stad a chur air, agus a' leasachadh eadar-obair eadar Breatainn is àitichean ann an ceann tuath Èirinn.
B' e toradh seo Sligh'-uisge a' Ghlinn Mhòir eadar An Gearastan is Inbhir Nis, agus 920 mìle de rathaidean is 120 drochaid air feadh na Gàidhealtachd an taobh a-staigh 20 bliadhna

Tòmas Telford; Taisgeadan; rathaidean; drochaidean; còmhdhail; mapaichean; zoomable

Highland Roads and Bridges Reports (maps)